
Filipin Sahil Güvenlik Pazar günü, Çin gemilerini, Güneydoğu Asya ülkesinin kıyısındaki bir resif yakınında dokuz günlük bir devriye sırasında "tehlikeli" manevralar yapmakla suçladı.
Filipin gemisi BRP Teresa Magbanua, Güney Çin Denizi'ndeki zengin bir balıkçılık alanı olan Scarborough Shoal çevresindeki sularda devriye gezmek ve Filipinli balıkçılara erzak dağıtmak ve onların güvenliğini sağlamak üzere Şubat ayı başlarında gönderildi.
Resif, Çin'in 2012 yılında Filipinler'den ele geçirmesinden bu yana ülkeler arasında bir parlama noktası haline geldi.
O tarihten bu yana Pekin, Manila'nın Filipin gemilerini taciz ettiğini ve Filipinli balıkçıların balığın daha bol olduğu lagüne ulaşmasını engellediğini söylediği devriye botlarını konuşlandırdı.
Filipin Sahil Güvenliği yaptığı açıklamada, devriye sırasında Çin Sahil Güvenlik (CCG) gemilerinin "denizde BRP Teresa Magbanua'ya karşı dört kez tehlikeli ve engelleyici manevralar yaptığını, CCG gemilerinin PCG gemisinin pruvasını iki kez geçtiğini" söyledi.
Filipin Sahil Güvenliği, gemisinin "40'tan fazla kez" dört Çin Sahil Güvenlik gemisi tarafından "gölgelendiğini" söyledi.
Sahil güvenlik ayrıca "dört Çin Deniz Milis gemisi" olarak tanımladığı gemiyi de gözlemledi.
Çin Sahil Güvenlik sözcüsü Gan Yu, Filipin gemisinin birkaç kez "yasadışı bir şekilde sulara girdiğini" söyleyerek karşılık verdi.
Gan, "Çin Sahil Güvenlik, yaptığı uyarıların etkisiz olduğunu belirterek, Filipin gemisinin ilerleyişini kontrol etmek ve onu ayrılmaya zorlamak için yasaya uygun olarak harekete geçti." dedi.
"Çin Sahil Güvenliği olayla profesyonelce ve standart bir şekilde ilgilendi" diye ekledi.
Filipin Sahil Güvenlik tarafından yayınlanan videolar, bir Çin Sahil Güvenlik gemisinin, Filipin teknesinin yolunu geçmeden önce, BRP Teresa Magbanua'nın iskele kirişinden metrelerce uzakta olduğunu gösteriyor.
Scarborough Shoal, Filipinler'in ana adası Luzon'un 240 kilometre (150 mil) batısında ve en yakın büyük Çin kara kütlesi olan Hainan'dan yaklaşık 900 kilometre (559 mil) uzaklıktadır.
Olaylar, Çin ile Filipinler arasında Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı resifler etrafında yaşanan ve iki ülkeden gelen gemiler ile Filipin teknelerine tazyikli su sıkan Çin gemileri arasında yaşanan çatışmadan iki ay sonra gerçekleşti.
Çin neredeyse tüm deniz üzerinde hak iddia ediyor ve uluslararası mahkemenin iddialarının hiçbir yasal dayanağı olmadığı yönündeki kararını görmezden geldi.
Yoğun su yolunda devriye gezmek için tekneler konuşlandırıyor ve iddialarını güçlendirmek için militarize ettiği yapay adalar inşa ediyor.
Çinli ve Filipinli yetkililer geçen ay, gerginlikler artarken su yolundaki "denizcilikteki acil durumlar" ile başa çıkmak için daha yakın diyaloğa ihtiyaç olduğu konusunda anlaştılar.